MEDYA

Büyük endüstriyel kazaların önlenmesi ve etkilerinin azaltılması hakkında yönetmelik yayınlandı. Zorunluluklar ertelendi ancak kazalar ertelenebilir mi?



BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN ÖNLENMESİ VE ETKİLERİNİN

AZALTILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

Yayınlanma tarihi : 02 Mart 2019


Zorunluluk ertelendi ancak kazalar ertelenebilir  mi? 


30.12.2013 tarihinde yayınlanan aynı adlı yönetmelik yürürlükten kaldırıldı ve yeni tarih ile yayınlandı ancak zorunluluklar yine ertelenmiş oldu. Bu durumda büyük endüstriyel kazaların Yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihi ertelenen maddeleri aşağıdaki şekilde belirlendi.


  • Yönetmeliğin 6ıncı maddesinin ikinci fıkrası, 8, 9, 13 ve 16ncı maddeleri 1/7/2020 tarihinde yürülüğe girecek.


02 Mart 2019 tarihinde yayınlanan büyük endüstriyel kazaların önlenmesi ve etkilerinin azaltılması hakkında yönetmelikten bazı başlıkları aşağıda bulabilirsiniz.



Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Ek-1’in Bölüm 1 ve Bölüm 2’sinde belirtilen sınır değerlere eşit veya üzerindeki miktarlarda olmak üzere; Bölüm 1 ve Bölüm 2’ye konu olan tehlikeli maddeleri bulunduran, bulundurması muhtemel olan veya içerisindeki endüstriyel bir kimyasal prosesin kontrol kaybı esnasında bu miktarlarda tehlikeli madde oluşması beklenen, alt ve üst seviyeli kuruluşlara uygulanır.


Yürülüğü ertelenen maddeler ve kısaca içerikleri :


Büyük kaza senaryo dokümanı

MADDE 8 – (1) Bu Yönetmelik kapsamındaki alt ve üst seviyeli kuruluşların işletmecisi tarafından büyük endüstriyel kaza tehlikelerinin belirlenmesi ve bu tehlikelerden kaynaklanacak risklerin değerlendirilmesi amacıyla büyük kaza senaryo dokümanı hazırlanır veya hazırlatılır. 


  • Doküman hazırlama zorunluluğu 01.07.2020 ye ertelenmiş oldu.


Büyük endüstriyel kaza frekansının sınır değeri

MADDE 9 – (1) İşletmeci, büyük kazaya sebep olabilecek tehlikeli ekipmanlar için senaryo edilen her bir büyük endüstriyel kazanın meydana gelme frekans değerini 1x10-4/yıl veya bundan daha küçük bir değere indirir.


  • Doküman hazırlanması gibi kazanın oluşabilme ihtimalinin frekansını azaltma zorunluluğu da 01.07.2020 ye ertelenmiş oldu.



Dâhili acil durum planı

MADDE 13 – (1) Üst seviyeli bir kuruluşun işletmecisi, Ek-4’te belirtilen bilgileri ve dâhili acil durum planı ile ilgili tebliğde belirtilen hususları dikkate alarak bir dâhili acil durum planı hazırlar veya hazırlatır ve kuruluşta muhafaza eder.


  • Büyük endüstriyel kazaların oluşması durumunda uygulanacak acil durum planının da hazırlanması 01.07.2020 ye ertelenmiş oldu.



Denetimler

MADDE 18 – (1) Bu Yönetmelik kapsamına giren kuruluşların denetimleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve/veya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından programlı ve program dışı denetimler yapılmak suretiyle gerçekleştirilir.






  • Büyük endüstriyel kazaların oluşmaması için yapılacak ön çalışmalar ertelendiği gibi 01.07.2020 ye kadar devlet denetleme de yapmayacak, yapamayacak. 



  • Yönetmeliğin tamamı için tıklayınız.